Bebekler için ihtiyaç duyulan en önemli malzemeler arasında biberonlar ön planda. Günlük beslenme sürecinde aktif olarak kullanılan biberonda malzeme kalitesi öncelikli dikkate alınması gereken nokta. Ayrıca biberonun sahip olduğu emzikten boyut ve şekillerine kadar pek çok detaya dikkat edilmesi gerekir. İşte biberon hakkında bilmeniz gereken her şey…
Hangi Biberon Çeşidini Almanız Gerekir?
Biberonlar, farklı malzemeler kullanılarak imal edilen bebek ürünleri arasında. Bunların üretimiyle ilgili bazı standartlar olsa da tedarik edilmeleri sırasında özenli davranılmasında fayda var. Silikon, cam ve plastik malzeme ile yapılan biberon üretimlerinin birbirinden farklı özellikleri var. Örneğin, cam biberonlar, kolay temizlenebilir yapıları ile ön plana çıkan ürünler arasında. Ayrıca cam, insan sağlığı açısından en güvenilir hammadde. Ancak düşüp kırılma riski vardır ve bu nedenle kendi başına biberonla beslenme yaşına erişen bebekler için ideal bir tercih değildir.
Silikon biberon: Hafifliği ile ön planda
Diğer bir alternatifse silikondan imal edilen biberon ürünleri. Bunları tedarik ederken önemle üzerinde durulması gereken nokta sertifika. Markanın sertifikalı olması, üreticinin bebek sağlığını riske atan bir hammadde kullanmadığını gösterir. Özellikle silikon bazlı biberonlarda bisfenol A denilen maddenin olmaması oldukça önem ifade eder. Silikon biberonlar, oldukça hafif yapıları sayesinde bebeğiniz tarafından kolayca taşınabilir. Bu sayede beslenme daha pratik hale gelir.
Plastik biberon: Uzun süre kullanıma uygun
Plastik hammaddeden imal edilen biberonlar da ön planda. Bunlar, özellikle uygun fiyat açısından tercih edilirken aynı zamanda hafif ve kırılmaz yapıda olduklarından dolayı da sıklıkla tercih edilen biberon ürünleri. Temizliği de kolayca yapılabilir. Tek dezavantajı zaman içerisinde çizilmesi ve saydamlığını yitirmesinden dolayı oluşan risklerdir. Ayrıca plastik malzemeden yapılan biberon alırken bisnefol A maddesi içermediğinden de emin olmanız gerekir.
Bebeğinizin Yaşına Uygun Biberon Seçimi Yapın
Bebeğinizin ilk yaşı ile sonraki yaşında tercih etmeniz gereken biberon boyutları farklıdır. Büyüdükçe daha fazla yemek yemeye başlar ve bunun için daha büyük boyuta sahip biberonları tercih etmeniz gerekir. Ayrıca yaşına uygun olarak biberonların emzik boyutlarında da değişimler olur. Emzik delik ebatları, bebeğin yaşına uygun olarak yeniden tasarlanır. Bu nedenle yaşı büyüdükçe biberon boyutlarını da uygun olarak seçmeyi unutmamanız gerekir. Ayrıca kavrama yeteneği gelişen bebeğin biberonu daha iyi kavraması için tutma yeri bulunan biberonları tercih edebilirsiniz.
Bebekler için ilk biberon boyutu, 90-150 ml arasında olabilir. 3 ila 6.aydan sonra tercih edilen biberon boyutları, 240 ila 260 ml, daha büyük öğünlere ihtiyaç duymaya başlayan bebeklere de 320 – 340 ml arası biberonlar uygundur.
Emzik Uçlarını Doğru Seçin: Gaz Yapmayan Emzik Modeli Hangisi?
Biberon seçiminde en önemli noktalardan biri emzik yapısı. Doğru emzik yapısına sahip biberon tedarik edilmediği zaman bebeklerdeki kolik artar. Aşırı gaz nedeniyle huysuzluk yaşayan bebekler, anneler için de gün boyu sıkıntı yaratır. Bu bakımdan iki farklı biberon emziği ön planda. Yuvarlak uçlu ve damaklı emzik.
Yuvarlak emzik nedir?
Anne göğsüne en yakın tasarıma sahip emzik modelidir. Bu tür bir biberon, bebeğin emme hissine katkı sağlar. Emme gücünü artırır.
Damaklı emzik nedir?
En çok tercih edilen emzik modelidir. Damaklı yapısı sayesinde bebeğin ağız yapısına uyum sağlar. Ortodontik tasarımı vardır ve bu satede bebeğin dişlerine ve damağına zarar verici bir baskı uygulamaz. Ayrıca damaklı emziği öne çıkaran yön hava kanallarına sahip olmasıdır. Bu sayede bebeğin beslenme anında hava kabarcıkları yutmasını engeller. Gaz oluşma ihtimalini azaltır veya en aza indirir.
Biberon Temizliğinde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
En önemli konulardan biri temin ettiğiniz biberonun temizlenmesidir. Düzenli şekilde temizlenmesi gereken biberonla alakalı uyarıları dikkate alarak sterilize işlemi yapmalısınız. Bu aşamada dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
- Biberonla alakalı uyarı kısımlarını mutlaka okuyun. Bazı biberonlar kaynatma işlemine uygun olmayabilir.
- Bir yaşından küçük bebeğiniz için tercih ettiğiniz biberonu makineye atmamalısınız. Kimyasal temizleyicilerin kalıntıları bebeğinize zarar verebilir. Mümkünse bebek biberonlarını elde yıkamanız ve bebekler için uygun temizleyicilerle yıkamanız gerekir.
- Biberon için en sterilize işlemi kaynatma. Bunun için temiz olduğundan emin olduğunuz tencereye su koyup kaynattıktan sonra içerisine beyaz sirke koymalısınız. Biberonu parçalar halinde kaynar suyun içerisine atıp 5-10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Daha sonra uygun temizleyicilerle sterilize işlemini tamamlayabilirsiniz.
Temizleme işleminde normal bulaşıklar için kullanılan temizlik malzemelerini asla kullanmayın. Mümkünse biberon temizliği için imal edilen temizlik ürünlerine yönelmenizde fayda var. İçeriğinde ağır kimyasal olan her madde biberon yapısına zarar vereceği gibi kalıntı da bırakabilir. Bunlar biberondan besine geçtiklerinde bebeğe zarar verebilir.
En sağlıklı biberon modelinin ısıya dayanıklı cam biberonlar olduğunu asla unutmayın. Üstelik kolayca temizlenmesi de annelerin işini kolaylaştıran bir avantaj. Sağlıklı büyüyen bebekler için özenle seçilen cam biberonlar ve sterilize işlemlerinde tercih edilen biberon temizleme fırçası ile bebeğinizin sağlığını koruyun!