Image

Testere Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Birçok alanda kullanılan testerenin farklı projeler için özel olarak tasarlanan modellerinden genel kullanıma dayalı türlerine kadar geniş bir çeşidinden söz etmek mümkündür. Kesme ve ayırma sürecinde kullanılan testerenin sahip olduğu dişler nesnenin kolay bir şekilde kesiminde etkili olmanıza yardımcı olur. İnsan gücüyle çalışan testere modellerinin yanı sıra kütük gibi kalın ve zor alanlardaki kesimler için elektrikli modelleri ön planda. Ayrıca testere ile sadece ahşap değil metalden plastiğe kadar çok farklı maddelerin kesimi sağlanabilir.

Testere Çeşitleri Nelerdir?

Farklı boyutları, özellikleri ve kullanım alanları ile birden fazla testereden söz etmek mümkün. Burada en çok tercih edilen testere çeşitlerini yazıyoruz.

1.      Ağaç testere: Hemen herkesin bildiği klasik testere modelidir. Keskin dişleri ve kolayca kavranan sapı ile insan gücüne dayalı çalışan modeldir. Bugün testere veya ağaç kesmede klasik testere modelleri halen kullanımda olsa da elektrikli testerelerle daha kolay bir şekilde ağaçların kesilmesi mümkündür.

2.      Demir testere: ağaç testeresine benzeyen bir tasarıma sahip olsa da daha dar ve ince yapıya sahip testere modelidir. Biraz daha kıl testereyi andıran ve onun gibi ayarlanabilir uçları ile demir kesmek için kullanılır.

3.      Kıl testere: Dekoratif amaçlarla sıkça kullanılan kıl testere, ince bıçaklara sahiptir ve bu bıçaklar sayesinde hassas kesim yapmak için kullanılır. Eşyaların üzerine çizilen objelere şekil vermek için kıl testere yardımcı bir araç olarak ön plana çıkar.

4.      Budama testere: Bahçe düzeni ve bakımı ile uğraşan kişilerin en çok kullandığı testere modellerinden biridir. Çürüyen veya sarkan ağaç dallarını kesmek için ideal bir tasarıma sahip. Budama testere ile ağaç testeresi arasında en önemli fark tasarımıdır. Hem sağ hem de incelik açısından budama testere daha rahat çalışma imkanı sağlar.

Testere Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Testere Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

5.      Kartonpiyer testere: Çakıya benzer bir modelde imal edilen testere şeklidir. Daha çok kartonpiyer delme işleminde kullanılır. Ucunda bıçağı vardır ve bu uçlar oldukça sivri yapıları ile kartonpiyeri kolayca delmenize yardımcı olur.

6.      Motorlu testere: portatif yapısı ve kesme işlemine sağladığı güçle ön plana çıkan testere modelidir. Daha çok profesyonel düzeydeki işlerde tercih edilir. Benzinli veya elektrikli olarak iki şekilde imal edilir. Ağaç kesiminde veya kaba kesimlerde sıklıkla kullanılır.

7.      Tezgah testere: Güvenli bir şekilde kesim işlemi yapılmasında ön plana çıkan modeldir. Tezgaha sahiptir ve ağır veya büyük hacimli parçaların kesilmesinde kullanılır.

8.      Daire testere: Yuvarlak ve dönerek kesme işlemi yapan bıçakları ile öne çıkan testere modelidir. Tezgaha monte edilerek kullanılan daire testere, büyük parçaları kesmek için kullanılır. Testere bıçağının takılı olduğu aparat yukarı aşağıya yönlendirilerek kesim işlemi kontrollü bir şekilde yapılabilir.

9.      Dekupaj testere: Genel anlamda ahşap plakalara şekil vermek ve boyutlandırmak için kullanılan testere modelidir. Çok ince bir bıçağa sahip olan dekupaj testere ile ahşap gibi yüzeylerde detaylı kesme işlemleri yapmak mümkündür.

Testere Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Testere kullanımı güvenli bir hale getirmek için dikkat etmeniz gerekenler var. En önemli detaylardan biri iş eldiveni takarak testere ile çalışmaya başlamaya özen göstermelisiniz. Diğer bir konu da testerenin tasarım amacına göre hareket etmeniz. Kıl testere ile metal yüzeyler üzerinde uygulama yapmanız mümkün olmaz. Dolayısıyla ihtiyacınıza göre doğru testereyi tedarik etmenizin önemi büyük. Testerenin ömrünü uzatmak için saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Nemsiz alanda muhafaza etmeniz halinde kesme fonksiyonuna herhangi bir zarar gelmez.

Kesme işlemi yaparken uygulama yapılan alanda yabancı bir madde olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, ahşap yüzeyi kesme işlemi sırasında çiviye denk gelmeniz testere dişlerine zarar verir. Özellikle metal gibi aksamlar testere dişlerinin hızlıca körelmesine neden olur. Bu durum kesme performansını olumsuz yönde etkiler. Dolayısıyla ahşap kesme işlemine geçmeden kontrollerinizi yaparak çalışmaya başlamanızda fayda var.

Testere Seçiminde Şu Kriterlere Önem Verin

Testere seçimi yaparken ilk olarak ihtiyacınızı dikkate almanız gerekir. Örneğin, bir bahçeye sahipseniz ve bahçenizdeki dalları budama konusunda ekonomik bir testere almayı düşünüyorsanız budama testerelerini tedarik etmeyi düşünebilirsiniz. Testereyi hangi alanda kullanacağınıza karar vermeniz doğru testere modeline ulaşmanıza ve onu verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Diğer dikkat etmeniz gereken konu da testere malzemeleri olması gerekir. Bu konuda çelik saçtan imal edilen ürünleri tedarik etmeniz gerekir. Böylece hem dayanıklı hem de uzun ömürlü bir testereye sahip olabilirsiniz.

Sonuç olarak testere birden fazla çeşide sahip ve hemen hepsinin farklı kullanım amaçları var. Kullanım alanına göre de farklı tasarım ve ebatları söz konusudur. Ayrıca kuvvete maruz kalmaları nedeniyle malzemesinin kalitesi de üst düzey olması gerekir. Bu bakımdan testere seçiminde malzemeye önem vermelisiniz.