Image

Takım Çantasında Bulunması Gereken Aletler

Ev ve işyerlerinin olmazsa olmazı takım çantaları… Her an ortaya çıkan ufak problemler için en iyi yardımcılarınızdan biri. Özellikle tadilat ve bakım konusunda ustalığı olan veya bu işlere meyilli kişilerin evdeki en önemli malzemeler arasında takım çantalarını saymak mümkün olabilir. Peki elimizin altındaki yardımcı alet çantaları içerisinde nelerin olması gerekir? Takım çantasıyla ilgili bilmeniz gereken detaylar yazı dizimizde.

Neden Tamir Çantasına İhtiyacınız Var?

Özellikle tamir ve tadilat alakalı bir alanda çalışan kişiler için alet çantalarına sahip olmak kaçınılmaz bir kural gibi. Tamir sırasında ihtiyaç duyulan aletleri el altında hazır tutmak önemlidir. Bu noktada takım çantaları geniş hacimleri, modüler yapısı ile ön plana çıkan en önemli ürünlerden biri. Hem aletlerin sınıflandırılmasını hem de çantanın içerisinde rahat bir şekilde bulunmasını sağlayacak şekilde tasarlanırlar.

Profesyonel anlamda bu işin yapanların haricinde hobi amaçlı hırdavat işlerine ilgili duyanlar da takım çantalarına sahip olabilir. Bunların haricinde evindeki sorunlara karşı usta çağırmak yerine kendisi uğraşmak isteyen kişiler için de takım çantaları en büyük yardımcılar arasında. Peki bunların içerisinde mutlaka yer alması gereken aletler nelerdir?

Takım Çantasında Bulunması Gereken Aletler
Takım Çantasında Bulunması Gereken Aletler

Takım Çantası İçerisinde Yer Vermeniz Gereken 7 Ürün

1.      Tamir bandı

Bir takım çantasında en önemli elemanlardan biri tamir bandıdır denilse herkesin hemfikir olması muhtemeldir. Bu noktada önemli olan tamir bandının kalitesidir. BU arada koli bandı ile tamir bandı arasında çok önemli farklar var. Tamir bandı, iklim koşullarından etkilenmeyecek kadar kaliteli olması gerekir. Örneğin; sıcak, soğuk, nem veya ıslaklık gibi şartlara dayanıklı olması önem ifade eder. Koli bandı bu gibi şartlara karşı dayanıklı değildir. Ayrıca tamir bandı başta sarı olmak üzere siyah, yeşil, kırmızı gibi kullanım amacına göre farklı renklere de sahip. Özellikle kaliteye önem verenler için Globus tamir bantları ön plana çıkan ürünlerden biri. 

2.      Ayarlı penseler

Ayarlı pense, alet çantaları içerisinde en işlevsel araçlardan biri. İşlevsel çünkü ayarlı pense ile İngiliz anahtarı dahil tel makası veya mengene tarafından yapılan işlerin hepsi yapılabilir. Dolayısıyla bir aletle hemen hemen üç aletin işini yapma imkanınız var. Bu hem paradan tasarruf hem de alet çantasındaki alandan tasarruf demek. Ayarlı pense, bir boru veya tutup sıkıştırmanız gereken noktayı kavramanızı sağlayan ayarlanabilir buruna sahip. Bu burun ile her türlü noktayı sıkıştırma veya kesme gibi işlemleri yapmanız mümkün. Boru kavrama aleti olarak da bilinen ayarlı boru pensesi değişik portlarda üretiliyor.

3.      Saplı çekiç

Bir takım çantası ağırlığına gereksiz yük bindirmeyen aletlerden biri nedir? Kesinlikle bu tip aletlerden birinin ahşap saplı çekiç olduğunu söyleyen birçok kişi çıkar. Hem yıkma hem de çivi çakma gibi değişik fonksiyonları icra etmek adına saplı çekiçlerin her tamir işinin başaktörü. Bu noktada saplı çekiç tercih ederken gerçek ahşaptan imal edilmiş sapının olmasına dikkat etmelisiniz. Üstelik yekpare bir tasarıma sahip olması uzun süre kullanıma uygun çekice tedarik etmeniz anlamına gelir.

4.      Tornavida setleri

Tamir çantasında ön plana çıkan setler arasında farklı numara ve başlıklara sahip tornavidalar ön plana çıkan diğer elemanlardan biri. Özellikle favori, yıldız uçlu tornavida setleri. Bunun yanında düz tornavidalar da gereklidir. Ancak işlevsel kullanım açısından farklı numaralara sahip düz tornavida setlerini temin etmenizde fayda var.

5.      Metre

Tamir ve tadilat işinde ölçme biçme olmadan hareket etmek asla mümkün değil. Bu nedenle metre, takım çantalarının en gözde ürünlerinden biridir. Değişik uzunlulara sahip metreler söz konusu olsa da ideal uzunluk 3 metredir denilebilir. Elbette daha büyük alanların ölçümünde çalışanlar için 5 metrelik ürünler daha uygun olabilir. Bu konuda ihtiyacınızı düşünerek doğru tercihi yapmanız gerekir.

6.      Darbeli matkap

Vidalama yapmadan beton delmeye kadar çeşitli işlerde tercih edilen matkaplar, alet çantalarının olmazsa olmaz elemanlarından biri. Farklı fonksiyonlar icra eden matkap ürünlerinde akülü modelleri tercih etmenizde fayda var. İşlevsel kullanım imkanları ile tadilat işlerinde ön plana çıkan darbeli matkap modelleri, motor güçlerine göre de değişken sınıflara sahip.

7.      Maket ve kablo sıyırma bıçağı

Tadilat denlince sıyırma veya kesmenin olmaması mümkün değil. Bu konuda en ideal çözüm maket bıçakları. Ayrıca kabloları kolayca sıyırmayı sağlayan bıçaklar da öne çıkan takım çantası elemanlarından biri. Böylece çok daha pratik ve hızlı şekilde kablolar üzerinde istediğiniz alanı açmanız mümkün.

Bunların yanı sıra çividen karga buruna, vidadan silikon tabancasına kadar ihtiyaca göre alet çantasındaki elemanların sayısını arttırmak mümkün. Burada önemli olan gerçekten gereksinim duyacağınız ürünleri takım çantasında yer vermeniz. Örneğin, lehim yapmayı bilmiyorsanız çantanızda lehim teli ve pompası bulundurmanın bir anlamı olmaz. Diğer yandan bisiklet gibi gereçlerle ilgilenen biriyseniz takım çantanıza eklemeniz gereken en önemli elemanlardan biri alyan seti olması gerekir.