Image

Silikon Tabancası Nedir? Doğru Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

El işlerine hobilerine sahip kişilerin oldukça yakından tanıdıkları silikon tabancası aynı zamanda dekoratif amaçlarla da kullanılan bir alet. Özellikle; ahşaptan kartona, deri yüzeylerden metal ve plastik yüzeylere kadar geniş bir skalada tercih edilen silikonun güvenli bir şekilde kullanımında ön plana çıkar. Bilindiği gibi silikon maddesi ciltle temas etmemesi gereken bir madde. Ciltle teması halinde yanma hissi yaratabilir ve cildin kızarmasına neden olur. Dekoratif amaçlı veya el işlerinde silikon kullanırken yardımcı alet olarak silikon tabancaları kullanılması güvenli şekilde çalışmanızı sağlar.

Silikon Tabancası Nedir?

Silikon tabancası, sıcak ve soğuk tabanca modeli olarak ikiye ayrılan bir alettir. Sıcak çalışma sistemleri elektriklidir ve çok daha pratik bir kullanıma sahip olduğundan el işleri gibi alanlarda elektrikli silikon tabancalar ön plana çıkar. Tabancaya benzer gövdeye sahip alet tetik, silikon akışının gerçekleştiği metal kısım ve ısıtma gövdesinden oluşur. Bunun kullanımında dikkatli hareket edilmesinde fayda var. Çünkü silikona yüksek sıcaklık verilir ve sıvı hale dönüşen silikonun cildinize teması yanıkların oluşmasına neden olur.

Silikon tabanca modelleri arasında soğuk uygulama imkanı sunan tabanca modelleri de var. Soğuk silikon sıvı olduğundan dolayı ısıyla eritilmesine gerek kalmaz. Bu da tabancasının soğuk silikon tabancası olarak ön plana çıkmasında önemli bir detaydır. Tüp şeklinde gövdeye sahip tabancaya yine tüp içerisinde yer alan sıvı silikon yerleştirilir. Baskı veya sıkma gücüyle sıvı silikon tüp ucundaki delikten uygulama alanındaki yüzeye kolay bir şekilde akar.

Silikon Tabancası Nedir? Doğru Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?
Silikon Tabancası Nedir? Doğru Bir Şekilde Nasıl Kullanılır?

Silikon Tabancası Nasıl Kullanılır?

Silikon tabancası kullanımı oldukça kolaydır. Bu nedenle ilk defa kullanacak kişiler için de alışma süreci kısadır. Yapmanız gereken silikonu elektrikli silikon tabancasına yerleştirmek. Silikon mumun iyice tabancaya yerleştiğinden emin olmak için tabancanın tetiğine basılı tutmanız gerekir. Silikon tabancaya yerleştikten sonra ısınmasını beklemeniz yeterlidir. Ortalama beş dakikalık bir süre içerisinde silikon sıvı hale gelir. Silikon hazır olduktan sonra uygulama yapacağınız yüzeye tabanca ucunu getirin ve kontrollü bir şekilde tetiğe basın. İşte bu kadar!

Silikon Tabancası Kullanırken Dikkat Edilecekler

Silikon uygulaması sırasında yüksek verim elde etmeniz için dikkat etmeniz gereken birkaç kural var. Böylece işinizi büyük ölçüde kolaylaştıran silikon tabancasıyla daha iyi performanslar elde etmeniz mümkün. İşte dikkat etmeniz gerekenler…

1.      Silikon hemen her yüzeye uygulanır. Ancak uygulama yapılan alana tutulmasının önündeki en büyük engel kirliliktir. Dolayısıyla yüzeye silikon tabancası ile ne kadar silikon aktarırsanız aktarın kirli veya nemli olması halinde kaynama söz konusu olmaz.

2.      Sıcak silikon tabancası kullanmanız halinde halı veya yanması muhtemel nesneler üzerine silikon tabancasını koymanız doğru değildir. Kazaları önlemeniz için çalışma alanınız içerisinde silikon tabancasını koyabileceğiniz bir yer ayarlamaya özen göstermelisiniz.

3.      Silikon tabancası ucuna ve kablosuna dikkat etmeniz gerekir. Bu ikisinin bir araya gelmemesine özen göstermelisiniz. Silikon tabanca ucuz aşırı sıcak olduğundan kablonun erimesine neden olabilir.

4.      Silikonu uyguladıktan sonra yüzeye dokunmaktan kaçınmalısınız. Özellikle ilk sıcaklığının geçmesini beklemeniz gerekir.

5.      Tabanca ucunun elinizle temasından kaçınmanız gerekir. Ayrıca çalışmayı daha güvenli hale getirmek için iş eldiveni kullanmanızda fayda var.

Silikon Tabancası Nerelerde Kullanılır?

Silikonun kullanıldığı hemen her alanda silikon tabancasından yararlanmak mümkün. Böylece hem daha pratik hem de daha güvenli bir şekilde silikon uygulamalarına imza atılabilir. Bu bakımdan ahşaptan metale, plastik yüzeylerden kumaşlara kadar geniş bir kullanım alanı mevcut. Özellikle süsleme, el işi ve dekorasyon amaçlı çalışmalarda silikon ön planda yer alan bir yapıştırıcıdır.

Sıcak silikon tabancası:

Daha çok sıcağa dayanıklı yüzeyler için geçerli bir kullanımı mevcut. Özellikle elektronik aletlerdeki devre yalıtımında sıcak silikon tabancaları öne çıkar. Yine tekstil alanında deri ve sentetik yüzeylere uygulanan süslemelerde de tercih edilebilir. Oyuncak sektöründe de sıcak silikon tabancası ile yapılan uygulamalar var.

Soğuk silikon tabancası:

Özellikle ev tadilatındaki kullanımlarda ön plana çıkar. Cam kenarlarından mutfak ve benzeri yerlerdeki fayans yalıtımlarında kullanılabilir. Ayrıca duvar ve tahta gibi yüzeylerin yapıştırılmasında da tercih edilir. Soğuk silikon tabancasının bir avantajı sıcak uygulama söz konusu olmadığından kaza yaşama riskinin söz konusu olamamasıdır. Yine de silikonun cilde temas etmemesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca soğuk silikon tabanca, silikon tüp boyutuna göre gövde alanı ayarlanabilir. Sıcak silikon tabanca küçük veya büyük boyutlara sahip. Dolayısıyla tabanca boyutuna bağlı kalınarak silikon mumları tercih edilmesi gerekir.

Birbirinden farklı özellikleri ile birinci sınıf silikon tabanca ürünlerine en uygun fiyat koşulları ile şimdi ulaşın!