Image

Şık ve Modern Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Günün sonunda yorgunluğunuzu atıp enerjinizi yenilediğiniz en iyi keyif durağı: bahçeler… Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için bahçeye sahip olanın anlamı daha büyük. Bu noktada bahçenize yeni anlamlar yüklemenin en iyi yolu şık ve modern bir dekorasyona imza atmak. Ayrıca bu yolculuk esnasında yaşam stilinizi ve karakterinizi yansıtan bir bahçe dekorasyon kurgusu, çok daha kişisel bir bahçeye sahip olmanızı sağlar. İşte bahçe dekorasyonunun olmazsa olmazları ve son trendler…

Bahçe Dekorasyon Planını Güçlendiren Fikirler

Bahçe dekorasyonuna en iyi başlangıcı yapabilmek için çözülmesi gerekenler listesi hazırlamalısınız. Bu listede, hem bahçenizdeki eksikliklere yer verebilir hem de bahçenizde sizi rahatsız eden detayları not alarak daha organize bir dekorasyon çalışmasına start verebilirsiniz. Bu süreçte bahçenizde dolaşın ve problemli noktaları not edin. İlk etapta bahçede sizi rahatsız eden ve gözünüze eksik görünenleri çözülmesi gerekenler listesine ekleyin. Bunlarla ilgili neler yapabileceğinizi bir sonraki tura bırakın. Bu şekilde hareket etmeniz enerjinizi sadece bahçedeki aksayan yönlere ayırmanıza yardımcı olur. Böylece hiçbir nokta gözden kaçmadan tüm değişmesi gereken detayları atlamadan not alabilirsiniz. Ayrıca bu şekilde liste oluşturmanız, dekorasyon sürecinde çok daha organize hareket etmenizi sağlar. Diğer bir turda da çözümlere yönelik fikirleri kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada size yardımcı olacak bahçe dekorasyon trendleri şöyle:

1.      Bahçenizde belirli bir yerini oturma alanı olarak belirleyebilirsiniz. Son dönemde bahçede ayrılan oturma alanlarında daha organik döşeme şekilleri ön planda. Bunda bahçenin doğal havasını korumanın etkisi büyük. Bu nedenle ahşap döşemelere yönelebilirsiniz.

2.      Artık her mevsim bahçenizde keyifli dakikalar geçirilebilir. Bunun için dört bir tarafı kapanabilen kamelyalar ön planda. Ayrıca havaların çok soğuk olması halinde bile içerisine ısıtıcı elemanlar yerleştirilerek bahçenizdeki dakikalarınızı konforlu hale dönüştürmeniz mümkün.

3.      Bahçelerin olmazsa olmazı bitkiler. Ancak bazı hobi tutkunları için bahçenin bir kısmında sebze ve meyve yetiştirmek çok önemli. Böyle bir planınız varsa bahçenizin merkezini değil daha köşe alanlarını seçmenizde fayda var. Ayrıca bu alanları ahşap bordürler ile çitleyebilirsiniz.

4.      Bahçeniz yüzme havuzu için büyük olmasa da bir süs havuzu düşünebilirsiniz. Bahçenizi çok daha doğal ve egzotik hale dönüştürmenin en iyi yolu süs havuzları. Üstelik son dönemde süs havuzu tasarımları çok değişti. Bahçenizde ufak bir nehir görüntüsü çizen süs havuzlarına bile sahip olabilirsiniz.

5.      Bahçenizde evcil hayvan beslemeyi planlıyorsanız hem tuvalet kısmını hem de yuvasını ayrı alanlar olarak belirlemeniz gerekir. Kulübesini de bahçe dekorasyonunuza uygun renklerde seçebilirsiniz.

Şık ve Modern Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Şık ve Modern Bahçe Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bahçe Mobilya Seçimi Yapın

Bahçenizle alakalı kaba planı ve fikirleri belirledikten sonra en önemli aşama mobilya seçimi. Bu noktada ahşap ürünler, bahçelerde en çok tercih edilen mobilya türü. Ayrıca doğal görünüme zarar vermeyen ahşap üstü cam masalar da tercihler arasında yer alabilir. Bu noktada mobilyaların olduğu alanı çok iyi dekore etmeniz gerekir. Çiçekler içerisinde veya sarmaşıklar etrafındaki bir noktada oturma alanızı yaratmanız çok daha keyif verici olabilir.

Bahçelere Karakter Kazandırın: Bitkiler

Bahçelere anlam kazandırmanın en iyi yolu bitkiler. Özellikle yürüyüş yollarında saksılar içerisinde renkli bitki ve çiçekler kullanmanızda fayda var. Çimlendirdiğiniz alanlara gül ekebilir ve bunların bakımını düzenli yaparak ilkbahar ve yaz mevsiminde mükemmel bir bahçe görünümüne sahip olabilirsiniz. Ayrıca bitki ve çiçekleri yapay seçmemeye özen gösterin. Belki bahçenizi saran çitler etrafında yapay çiçekler kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak iç atmosferin havasını bozmamak için sarmaşıkları, gülleri ve diğer bitkileri gerçek bitkiler arasından seçebilirsiniz.

Bahçe Aydınlatmalarını Atlamayın

Bahçenin en fazla keyif verdiği zamanlar, yaz akşamları. Bu nedenle gün batımı sonrası bahçeden faydalanmaya devam etmek için aydınlatma sistemleri önemlidir. Genel olarak hem yürüyüş yolları hem de oturma alanları aydınlatmaya ihtiyaç duyulan ilk alanlar. Bunların haricinde bahçe kapısı önleri için de aydınlatma sistemi kullanılabilir. Bahçe aydınlatmalarında birden fazla alternatif var. Son dönemde solar sistemler ön planda. Aydınlatma tercih ederken tasarruflu sistemleri kullanmaya özen göstermenizde fayda var. Bahçe aydınlatma sistemlerinde estetik de önemli bir detay. Bahçe dekorasyonunuza uygun bir aydınlatma seçmeye özen göstermelisiniz.

Bahçe süsleri ile son dokunuşları yapın

Bahçenizin mobilya gibi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra sırada süslemeler var. Bu noktada en çok tercih edilen süsler arasında bahçe tabloları, egzotik ve renkli taşlar, üç boyutlu duvar kağıtları ve bitkiler var. Ayrıca ağaçlara dekoratif kuş yuvaları da asabilirsiniz. Bu yuvalar sayesinde bahçeniz kuşların uğrak mekanları arasına girebilir. Süs havuzları da en çok tercih edilen bahçe süslerinden biri. Ayrıca süs havuzlarında asma köprü tasarımına sahip egzotiklik arayanlar için birçok alternatif var. Oturma alanlarınızı efsane haline getirmenin bir yolu da egzotik bahçe kokuları. Özellikle kamelya veya açık alan oturma yerlerindeki sehpalara bahçe kokuları yerleştirmeyi düşünebilirsiniz. Hepsi çok daha özel ve sizi yansıtan bahçenizin renkli detayları arasında yer alabilir.