Image

Pense Çeşitleri Nelerdir? Öne Çıkan Pense Türleri

Tamir ve tadilat söz konusu olduğunda en önemli yardımcı araçlardan biri de penselerdir. Tek eksenli tasarıma sahip penseler, iki kollu el aletleri arasında bulunan ve tesisat işlerinden çeşitli endüstriyel alanlara kadar geniş kullanım alanına sahip bir gereç. Pense sayesinde kesme, soyma, ezme veya nesneyi alma gibi çeşitli fonksiyonları yerine getirmek mümkündür. Bu kapsamda öne çıkan pense modelleri şöyle…

1.      Kombine pense: Kavrama gücünü arttır

Kavrama pense, özellikle montaja dayalı projelerde ön plana çıkan bir pense çeşidi. Onarım sırasında ustanın işini kolaylaştıran ve gücünü daha nitelikli harcamasını sağlayan bir forma sahip. Kavrama gücü sayesinde küçük nesneleri bile kavramak, bükmek veya döndürmek için ideal bir açı sunabilir. Bilindiği gibi pensede önemli olan çene kalitesidir. Çünkü nesne ile ilk temas kurulan nokta çenedir ve bu bölümün yapısı oldukça önemlidir. İkinci noktaysa kollarıdır. Ergonomik tutuş sağlaması ve gücünüzü verimli şekilde kullanmanızı sağlayan tasarımlar onarma işlerini daha kolay halletmenize yardımcı olur. Kombine pense, bu tüp ihtiyaçlara cevap verebilir.

2.      Karga burun pense: Fonksiyonel kullanım imkanı

İnce başlığı nedeniyle karga burun pense olarak isimlendirilen alet hem ev hem de profesyonel kullanım için olmazsa olmaz alet ürünleri arasında. Özellikle iki kabloyu tutmak ve birbirine bağlamak gibi durumlarda sıklıkla tercih edilen bir pense modeli. Ayrıca ince uçlu yapısı sayesinde hemen her noktaya girer ve nesnelere ulaşmayı kolaylaştırır. Karga burun pensenin bir diğer özelliğiyse kuyumculuk sektöründe de kullanılan bir alet olmasıdır. Bunda aletin çenesinin ince olması ve teli etrafına sararak konikler üretmenize imkan vermesinin payı büyük.

3.      Yan keski: Kabloları boyutlandır

Pense Çeşitleri Nelerdir? Öne Çıkan Pense Türleri
Pense Çeşitleri Nelerdir? Öne Çıkan Pense Türleri

Kablo makası olarak da bilinen yan keski pense modeli, kablolar üzerinde düzeltme ve onarma yapmanızı sağlayan bir işleve sahip. Örneğin, elektrikli cihazın prizinin yanması halinde onarım sırasında yan keskiye ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle evinizdeki alet çantasında yer almasını düşünmeniz gereken bir pensedir.

4.      Ayarlı pense: Tadilat işlerindeki güç

Ev veya işyerinizde tadilat işleriyle ilgilenen biriyseniz mutlaka ayarlı penseye ihtiyaç duymuş olmalısınız. Fonksiyonel yapısı sayesinde İngiliz anahtarı ve keski gibi birden fazla aracın işini yapabilen pense modeli olarak öne çıkar. Nesnelerin bükmeden sıkma işlemine, tutmadan kesme işlemine denk işlevsel bir şekilde kullanımı mümkündür.

5.      Papağan pense: Büyük nesnelere karşı bir çözüm

Karga burunla birlikte işlevsel bir kullanım imkanı sunan papağan pense, özellikle hacimli nesneleri tutmak için tercih edilir. Ayrıca sınırlı alandaki çivileri veya parmakla yakalanması mümkün olmayan çivileri yakalamaya yardımcı bir araç. Bununla birlikte kablo bükmekten sıkma işlemine kadar geniş bir kullanım işlevine sahip.

6.      Kaynakçı pense: Vidalar üzerinde hakimiyet

Kaynakçı pense, özellikle vidalar üzerinde yapılması gereken işlemleri kolaylaştıran penseler arasında. Vida sıkmadan gevşetmeye kadar çeşitli fonksiyonların kolay bir şekilde yapılmasında rol oynar. Ayrıca kaynakçı pense, somun ve cıvatalar için de benzeri kullanım imkanı sunar. Kullanımı kolaydır ve kullanım sırasında fazla güç harcamanız gerekmez. Bu nedenle işinizi kolaylaştırır. Bu pensenin çene kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda serbest bırakma mekanizması da zamanla verimliliğini yitirebilir. Bu iki özellik açısından ideal kaliteyi sağlayan penseleri tercih edebilirsiniz.

Pense Seçiminde Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Pense çeşitleri arasında cımbızdan kerpetene, segman pensinden yüksek sıkma için özel dizayn edilen penselere kadar farklı ürünler söz konusudur. Bu ürünler hem endüstriyel alandaki ihtiyaçlara hem de genel ihtiyacı karşılamak üzere imal edilir. Dolayısıyla seçim sırasında pensenin kullanım alanı bilmek ve sizi uygunluğunu denetmenizde fayda var. Bunu yapabilmeniz için ihtiyacınızı önce belirlemeniz, daha sonrasındaysa pense türleri hakkında biraz fikir sahibi olmanız gerekir. Hırdavatla ilgili işlere hakim olanlar için penseler arasındaki farklar ve nüanslar bilinebilir. Ancak bu konuda daha yeni başlangıca hazırlananlar için penseler arasındaki farklılıkların neyden kaynaklandığı konusunda eksiklik olabilir. Bu da sizi yanlış pense seçimine götürebilir. 

Kalite faktörlerini atlamayın

Pensenin işlevinin yanı sıra üretim kalitesine de dikkat etmek gerekir. Üstelik bu konu birincil derecede önem ifade eden bir konudur. Çünkü kaliteli olmayan pensenin amacınıza uygun kullanım sunmasının pek bir anlamı olmaz. Daha fazla güç ve efor harcamanıza neden olur. Zamanla özelliğini kaybedebilir. Pensede önemli olarak öne çıkan iki nokta var: Uç ve kollar. Bazı modellerde sıkma ve bırakma mekanizmaları da yer aldığında o modellerde ekstra mekanizma kalitesine de dikkat edilmesi gerekir.

Paslanmaz yapısı ile öne çıkması gereken pensenin sağladığı tutuş ergonomisi önemli bir kalite faktörü. Bu açıdan tasarımsal şekli ergonomik detaylara sahip olması gerekir. Nem, kir, ıslak veya soğuk zeminde yapılan çalışmalarda iyi performans sunmasına dikkat edilmelidir. Birinci sınıf malzemeden imal edilen her çeşit pense modeli ve fiyatları konusunda bilgi sahibi olarak onarım projeleriniz için en iyisini seçebilirsiniz.