Image

Ölçü Aletleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Ölçü cihazları farklı kullanım amaçlarına sahip çok yönlü kullanılabilen aletler arasında. özellikle değişik değerlendirme parametreleri bulunduğu için kullanıcısının aleti çok tanıması gerekir. Kimileri tarafından duyulmayan kimilerininse çok yakından tanıdığı ölçüm aletleri ile ilgili detaylar yazı dizimizde.

Ölçü Aletlerinin Çeşitleri Nelerdir?

Ölçüm cihazları iki farklı yapıya sahip. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve ölçümlerin de dijitalleşmesinden sonra iki farklı yapı ortaya çıktı denilebilir. Analog ve dijital ölçüm cihazları şeklinde farklılaşma söz konusu. Analog ölçüm cihazları, ölçme işlemi sonrasında taksimatı veya bölümlendirmeyi ibre ile yapan cihazları ifade eder. Hassas ölçüm gibi işlemlerde iyi bir performans gösterebilir. Dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan ölçüm cihazlarında da ölçülen değer bilgisayar ortamına aktarılarak gösterilir. Kullanım açısından çok daha pratiklik vaat eden dijital ölçüm cihazlarındaki değerleri okumak çok daha kolaydır.

Dijital ve analog ayrımın yanı sıra ölçü büyüklüğünü gösterme bakımından da farklı ölçü birimlerinden söz etmek mümkündür. Bunlar arasında gösteren, kaydedici ve toplayıcı ölçüm aletleri var. Gösteren ölçü aletlerinde ölçüm değeri anlık olarak cihaza yansır. İkinci bir ölçüm yapılması halindeyse önceki değeri kaydeder. Gösteren cihaz modeli bilgisayar ile entegre çalışır ve tüm ölçüm değerlerini saatlik, günlük ve haftalık olarak raporlanmasında avantaj sağlar.

Kaydedici ölçü aletleri de en çok tercih edilen modeller arasında. Bu modelin öne çıkan özelliği ölçülen değeri zaman içindeki değişimine göre grafiksel olarak kağıda aktarmasıdır. Dolayısıyla geriye dönük değer kontrollerinin yapılması istendiğinde önemli bir kolaylık sağlar. Özellikle elektrik santrallerinde tercih edilen ölçüm cihazı enerji akışındaki değişkenliğin takibinde tercih edilir. Son olarak toplayıcı ölçü aletleri ön plana çıkan ölçüm cihazlarından biri. Diğerine benzer bir şekilde elektriksek değerleri zamansal değişime göre ölçer ve raporlanmasını kolaylaştırır. Bu cihazın önemli bir özelliği de ilk ölçtüğü değer ile anlık ölçtüğü değeri birlikte sunmasıdır.

Ölçü Aletleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?
Ölçü Aletleri Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Voltmetre Nedir? Nasıl Kullanılır?

Voltmetre, en çok bilinen ve kullanılan ölçüm cihazlarından biri. Devreler arasındaki farkın ortaya koyulmasını sağlamak için kullanılır. Diğer bir ifadeyle voltmetre, devreler arasındaki herhangi iki noktanın gerilimini hesaplar. En kolay kullanıma sahip ölçüm cihazlarından biri. Ölçme işlemi yapılmak istenen devrelere bağlanması yeterlidir. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı hususlar da var. İlki, iç direncin yüksek olmasıdır. Tersi bir durum söz konusu olursa ölçüm sırasında kısa devre yaşama ihtimali vardır. İkinci husus, ölçüm sırasında bağlantıların paralel şekilde bağlanmasıdır. Seri bağlama yapıldığında ölçü cihazı zarar görebilir.

Ampermetre Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ampermetre de elektrik akımlarındaki şiddeti belirlemek üzere kullanılan ölçü aletidir. Voltmetre gibi kullanımı oldukça basit cihazlar arasında. Tek farkı devrenin seri şekilde bağlanması. Voltmetredeyse paralel bağlantı kullanılarak ölçü yapılır. Ölçülmesi düşünülen elemanların artı ucu ampermetrenin artı ucuna, eksi ucu da eksi ucuna gelecek şekilde bağlantı kurulabilir.

Multimetre Nedir?

Elektriksel ölçüm birimi olarak en çok karşılaşılan cihazlardan biri multimetredir. Bu cihazın önemi avometre dahil olmak üzere voltmetre ve ohmmetre cihazları tarafından yapılan ölçümlerin hepsini bir arada sunmasıdır. Dolayısıyla tek seferde istenilen tüm ölçümleri almanıza yardımcı olur. Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Cihazın iki farklı versiyonu var. Biri dijital ve diğeri analog cihazdır. İki farklı yapı arasından en çok tercih edilen dijital olanıdır. Çünkü tek seferde daha kolay şekilde istenen ölçümleri almanızı sağlar.

Pens Ampermetre Nedir?

Ampermetreler arasında ön plana çıkan özelliği ile farklılaşan pens ampermetre, devreye müdahale gereksinimi olmadan haricen bağlanabilir yapıya sahiptir. Manyetik alan etki ölçümlerinin yapılmasını sağlar. İki farklı giriş birimi vardır. Genel olarak doğru akımla ilgili ölçümlerde ön plana çıkar. Akımın haricinde direnç ölçümleri ve süreklilikle ilgili analizlerde de pens cihazlarından büyük ölçüde yararlanılır.

Desibelmetre Nedir? Kullanımında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Desibel, sesle ilgili ölçümlerde kullanılan birimdir. Desibelmetre ile ortamdaki ses ve gürültünün ölçümü verimli bir şekilde yapılır. Mikrofon girişine sahip sistem dışarıdaki sesi bu özelliği sayesinde yüksek hassasiyetle çeker ve ölçer. Oldukça basit bir şekilde kullanılır. Desibel ölçüm cihazını kullanırken bazı hususlara dikkat etmenizde fayda var. Mümkünse ortamın kuru olması gerekir. Ayrıca sesin ölçüm koşulları belirlendikten sonra ölçüme karar verilmesi gerekir. Nem, sıcaklık ve ölçüm periyotları gibi. Son olarak desibel cihazındaki mikrofonun ses kaynağı yönüne bakmasına özen gösterilmelidir.

Anemometre Nedir?

Anemometre de rüzgar hızı ölçülmek istendiğinde kullanılan bir cihazdır. Rüzgar şiddeti ve yelle ilgili hava raporlarının önemli olduğu anlarda başvurulan cihaz sayesinde bazı spor veya uçuş gibi durumların uygunluğu belirlenir. Farklı disiplinler kullanarak rüzgar ölçümü yapan anemometreden söz etmek mümkün. Ancak genel olarak her cihaz, hava sürtünmelerini dikkate alarak ölçümlerini yapar.

Birbirinden farklı test ve ölçüm cihazları ile profesyonel çalışmalarınızla ilgili verilere doğru ve hızlı bir şekilde ulaşın!