Image

Matkap Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Matkap, onarım ve tamir projelerinin olmazsa olmaz elemanlarından biri. Özellikle insan gücüyle yapılması mümkün olmayan veya aşırı efor gerektiren kırma, dökme, sıkma, delme gibi işlemlerin daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasında çok etkili. Bu nedenle matkap, alet çantalarındaki en değerli araç. Farklı modelleri ve işlevine göre değişken türlere sahip matkabı seçerken bilmeniz gereken bazı noktalar var. İşte onlar…

Matkap Modelleri Nelerdir?

Matkap seçerken dikkat etmeniz gereken ilk kriter matkap modeliyle ilgilidir. Hangi matkap modelinin cevabı matkabı kullanma gerekçenizin bir nevi cevabıdır. Buna karar verirken matkap modelleri hakkında bilgi sahibi olmanızın faydası var.

Darbeli matkaplar: Yüksek enerji tüketen bir model olmasına rağmen iş verimliliği söz konusu olduğunda betonları delme ve yıkma konusunda tercih edilmesi gereken bir modeldir. Böylece insan gücünü daha verimli kullanmanıza ve kısa zamanda beton gibi engeller üzerinde arzu edilen delik veya yıkımın gerçekleşmesi sağlanabilir. Ayrıca bu tip matkabın bir dezavantajı da bazı modelleri ağır olabilir.

Standart matkaplar: Başta ahşap olmak üzere metal ve plastik yüzeyler üzerinde delik açmaya yarayan klasik matkap modelidir. Özellikle ev tipi tadilatlarda en çok kullanılan modellerden biridir. Duvarı da delebilme kapasitesine sahip bir matkap modelidir. Sessiz çalışır ve havayı sıkıştıran pistonun ürettiği gücün matkap ucuna transferine dayalı çalışma mantığı vardır. Bu nedenle darbeli matkap modeline göre daha az enerji tüketir.

Kablolu matkaplar: Matkapları seçerken kablolu kablosuz şeklindeki ayrıma da dikkat etmekte fayda var. Prize takılı olarak çalışan matkap modelleri, klasik matkap modellerinde yer alan ve alternatif bir çalışma modeli sunmayan matkaplar arasında. Dolayısıyla inşaat gibi alanlarda enerji kesintisi olduğunda matkabın çalışması mümkün olmaz. Bu bakımdan bazı durumlarda zaman kaybı yaşanmasına neden olabilir.

Akülü matkaplar: Pratik bir kullanım imkanı sunar ve elektrik kesintilerinden etkilenmez. Kablo uzunluğu gibi sorunlar söz konusu olmadığından dolayı ara kablo bağlantısına ihtiyaç duymadan daha fazla hareket alanı sağlayabilir. Bazı matkap modellerinde hem elektrik hem de akülü enerji çıkışları söz konusudur.

Matkap Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kullanım amacınızı belirledikten sonra kafanızdaki matkap modeli hemen hemen belirlenmiş olur. Sonraki aşamada almak istediğiniz matkap türünü seçerken listeyi daraltmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

1.      Matkap modelini pratik bir şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Bu nedenle mandren tipine dikkat ederek bir tercih yapmanız gerekir. Anahtarlı mandrene sahip matkaplar, uç değişimini yaparken biraz zorlanmanıza neden olur. Yeni nesil modellerde anahtarlı mandren yer almaz ve daha pratik uç değişim imkanı sunması açısından ön plana çıkar. Ayrıca bu tasarım farklılığı matkap kullanımına yeni başlayacaklar için de önemli bir kriter.

2.      Kullanım amacına göre matkap motor gücü veya voltajına dikkat edilmesinde fayda var. Hobi amaçlı veya sadece evdeki tadilat işleri için satın almak istediğiniz matkapta yüksek güce ihtiyacınız olmayabilir. Ama inşaat alanında ihtiyaç duyulan bir matkaptan daha fazla motor gücü beklenebilir. Ev için en ideal güç 10 voltluk matkaplardır.

3.      Kablolu matkaplarda motor gücünü ifade eden değer watt ile gösterilir. Dolayısıyla kablolu model alırken ev için ideal watt değeri 350-500 arasındadır. Daha profesyonel matkap modellerinde bu güç 900’e kadar çıkar.

4.      Bataryalı veya akülü matkap alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta şarj olma süresidir. Çok uzun sürede şarj olan makine işlerinizin yarım kalmasına neden olabilir. Bu nedenle amper değeri yüksek modellere yönelmenizde fayda var. Amper değeri ne kadar yüksek olursa şarj olma süresi o kadar kısalır.

5.      Matkap seçiminde en önemli konulardan biri verimlilik. Bu konuda iş performansını arttıran husus matkabın sahip olduğu devir sayısıdır. Profesyonel kullanımda devir sayısının 3800’e kadar çıkması beklenebilir. Ev için ideal rakam 1300 devirdir.

Bu beş esasa ek olarak matkabın ergonomik tutuşa sahip olmasına dikkat edebilirsiniz. Genel olarak matkaplar, çift elle veya tek elle rahatça kullanmaya uygun şekilde tasarlanır. Matkap modeline göre ağırlık değişkenlik ifade edeceği için bazılarını çift elle kullanmak gerekir. Ayrıca marka ve markanın sağladığı garanti, servis ağı gibi detaylara önem verebilirsiniz. MAKITA, GISON gibi markalar, matkap üretiminde ön plana çıkanlar arasında.

Birinci sınıf matkap modelleri ile onarım ve tamir projelerinizi profesyonel bir şekilde tamamlayın!