Image

Ev Tadilatına Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Ev ve işyerlerinizi dekorasyonla oldukça şık ve estetik bir hale getirebilirsiniz. Ancak bazı dönemlerde daha fazlasını yapmaya ihtiyacınız olur. Özellikle uzun süre kullanımdan dolayı ev ve işyerlerinde bazı deformasyonlar yaşanabilir. Özellikle oldukça yaşlı yapılarda tercih edilen malzeme kalitesi nedeniyle yapı kalitesinde düşme yaşanır. Bunları aşmanın yolu dekorasyon değil tadilat. Kapsamlı veya kısmı tadilattan sonra tarzınıza uygun bir dekorasyonla ev veya işyerinizin daha çekici görülmesini sağlamanız mümkün. Peki tadilat ile ilgili bilmeniz gerekenler neler? Tüm detayları ile yazı dizimizde.

Planlama yapın

Tadilat girişimlerinden en çok yapılan hatalardan biri planlama üzerine. Özellikle nelerin ihtiyaç nelerin sadece arzudan ibaret olduğuna doğru karar vermenizde fayda var. Tadilatın amacının estetik bir değişim olmadığını bilmelisiniz. Elbette işyerinizi veya evinizin içini arzunuza göre dizayn etmeniz için önemli bir adım. Ama önceliğinizin estetik kaygıdan çok yapı kalitesi olduğunu unutmamanız gerekir. Örneğin, Amerikan mutfak tarzı oldukça hoşunuza giden bir stil olabilir ve mutfağınız ile oturma odanızı birleştirme gibi radikal bir kararın eşiğine gelebilirsiniz. Ancak bu konuda alanınızın ve yapı planının gerçekten uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir. Ayrıca yaşam tarzınızı da gözden geçirerek büyük değişikliklere imza atmalısınız. Eğer büyük bir aileyseniz ve mutfağınız çoğu zaman dağınık kalıyorsa Amerikan tarzı mutfak yerine mevcut mutfak dolaplarını ve ankastreleri yenileyerek kendinize daha iyi organize olabileceğiniz bir modeli seçmelisiniz.

Bütçe kullanımını doğru yapın

Aslında bütçe de planlamanın en önemli kısımlarından biri. Bütçelemeyi, arzularınız üzerine değil gerçek ihtiyaçlarınıza göre planlamanız gerekir. Böylece aşırı masrafa girmeden gerçekten evinizdeki eksiklikleri ve sizi rahatsız eden sorunların ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Tadilat sonunda efektif harcanan bütçe ile yapınızdaki sorunların hemen hepsinin çözüldüğünü görebilirsiniz. Aynı zamanda bütçe kullanımı minimumda tutmak için kalitesiz malzeme seçiminden kaçınmanızda fayda var. Birinci sınıf malzemelerle tadilat sürecini tamamlamayı hedefleyin ve yapınızın kalitesini arttırmaya odaklanın.

Profesyonellerden yardım alma konusunda hassas olun

Fayansların gerçekten düzgün yerleştirildiğinden emin olmanızın yolu inşaat işlerinden en az bir usta kadar anlamanız. Böyle bir yeteneğiniz yoksa doğru kişilerle çalışmanın önemi çok daha kıymetli bir hale gelir. Profesyonel mimarlık firmaları veya gerçekten işinin ehli olduğuna inandığınız ustalarla anlaşarak tadilat sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte işçilik masraflarını en aza düşürüp masrafları kontrol altına almak gibi bir hata yapılabilir. Ancak tadilat süreci sonunda fayansların şişmeye başlaması halinde doğru kişilerle çalışmamış olmanın zararını görebilirsiniz.

Ev Tadilatına Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler 
Ev Tadilatına Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler 

Araştırmaya önem verin

Ev veya işyerinde kesinlikle değişmesi gereken problemleri not aldıktan sonra araştırma sürecine geçebilirsiniz. Özellikle sadece mağazalar değil online kanallar üzerinden de örneğin temin etmek istediğiniz bir aydınlatma sistemin alternatiflerine ve fiyatlarına bakmanız en uygun ürünlere ulaşmanızı sağlar. Ayrıca tadilat sırasında kullanılması gereken matkap gibi malzemeleri de internet üzerinden araştırmalısınız. Böylece uygun fiyatlara malzemeleri temin ederek tadilat bütçesini minimum düzeyde tutabilirsiniz.

İyi bir tadilat sırası oluşturun

Profesyonellerle çalışmanız halinde en iyi tadilat sırasını ihtiyaçlarınıza uygun şekilde çıkarma konusunda başarılı fikir verebilirler. Ancak siz de tadilat sırası konusunda ustanızla görüş alışverişinde bulunmanız gerekir. Çünkü bazı noktalar usta tarafından atlanabilir ve tadilat süreci istenmeyen şekilde ilerler. Örneğin, mutfak için duvar kağıdı yapmadan önce elektrik veya su tesisatında yapılması gereken kontrolleri yapmanız gerekir. Özellikle su tesisatında kaçakların olup olmadığını ve bunu keşfetmek için kameralı sistemlerle tesisat sistemin kontrol ettirmelisiniz.

Eşyalarınızı koruma altına alın

Tadilat sırasında evi veya tadilat yaptığınız kısmı boşaltma gibi bir şansınız yoksa muşamba veya benzeri aparatlarla eşyaları koruma altına almanız gerekir. Ayrıca sadece eşyalar için değil camlar ve zemini de muşamba ile kaplamayı düşünebilirsiniz. Böylece tadilat sırasında ortaya saçılan kir, pas ve boya gibi partiküller daha hızlı ve rahatça temizlenebilir. Aksi durumda tadilat sonrası temizlik için de önemli bir çaba harcamanız gerekir.

Tadilat ruhsatı nedir ve maliyeti ne kadar tutar?

Tadilat ruhsatı her durumda gerekli değildir ancak ev veya işyerinin silueti üzerinde gerçekleşen değişimler için alınmalıdır. Özellikle evi ve işyerini genişleten tadilat uygulamalarında ilgili bölgedeki yapı kurallarına göre planlama yapılması şart. Diğer bir ifadeyle yapı içerisinde mimari değişiklik düşünülmesi halinde tadilat ruhsatına gerek duyulur. Bu noktada balkon kapama işlemlerinden dış cephede yapılması gereken tadilatlara, ayrıca oda genişletme veya sıkça uygulanan iki odanın birleştirilmesi gibi iç mimari düzendeki tadilatlarda ruhsat alınması önemlidir. Bu tür tadilatlarda ruhsat alınmaması halinde maddi birtakım cezalara maruz kalmanız mümkün olabilir.

Sonuç olarak ev ve işyerlerinde ihtiyaç duyulan tadilata başlamadan önce gereksinimleri belirlemeniz en önemli aşama. Daha sonra ihtiyaçları karşılamak için doğru malzeme temini ve profesyonel ustalarla anlaşarak tadilat işlemlerinin güvenli bir şekilde yapılması gerekir. Eğer tadilat sürecinde kapsamlı değişimlere imza atılması planlanıyorsa tadilat ruhsatı almalısınız.