Image

Cilt Tipine Uygun Nemlendirici Seçimi Nasıl Yapılır?

Cilt bakımının olmazsa olmaz parçası nemlendiriciler, günlük kullanıma uygun formülleri ile sağlıklı cilt yapısına sahip olmanızda oldukça etkilidir. Yaşa ve cilt tipine göre değişik nemlendirici ürünleri var ve bunların doğru kullanımı da faydalarını görmek açısından önemli. Peki cilt tipine göre nemlendirici seçim nasıl yapılır? Tüm detayları ile yazımızda.

Neden Nemlendiriciye İhtiyacın Var?

Bazıları nemlendirici kullanımı konusunda fazla istekli olmayabilir veya gerçekten buna ihtiyacı olmadığını düşünebilir. Ama her cildin neme ihtiyacı var. Yaş ilerledikçe cildin nem tutma kapasitesi düşer ve cilt daha solgun bir görünüm almaya başlar. Üstelik nem, cilt bariyerini koruyucu bir göreve sahip ve yeteri kadar cildin nemli olmaması halinde deformasyon hızlanır. Dolayısıyla cildinizi dış etkenlere karşı dayanıklı halde tutmanın öncelikli yolu, ona yeteri kadar nemli ortamı sağlamakla mümkün. Bu da nemlendiricileri ön plana çıkaran önemli bir neden.

Bilindiği gibi nemlendirici ürünler cildin dış katmanını hedefler. Aslında hemen her cilt bakım ürünü için öncelikli nokta cildin dış tabakasını güçlendirmek. Böylece cildin sahip olması beklenilen parlaklık ve güçlülük söz konusu olabilir. Nemlendiriciler de nemi dış tabakaya hapseder ve oradan cildin derinine doğru yavaşça emilmelerini sağlar. Bunun sağlanması için nemlendirici kremlerde çeşitli vitaminler, mineral yağlar ve yardımcı birleşikler bulunur.

Cilt Tipine Göre Hangi Nemlendirici Seçimi Nasıl Yapılır?

Cilt tipi, krem kullanımında oldukça önemli. Aslında sadece nemlendirici değil tüm kozmetik ürünlerinde de cilt tipinizi dikkate alarak ürün seçimi yapmanız gerekir. Bu noktada yağlı, kuru veya karma cilt tiplerine göre farklı cilt bakım ürünleri tavsiye edilir. Her cilt tipinin kendine özgü sorunları ve bakım tüyoları olduğunu asla unutmamak gerekir.

Yağlı ciltler için nemlendiriciler

Gün içerisinde aşırı yağlanma yaşayan ciltlerin hepsi yağlı yapıya sahiptir. Ayrıca bu ciltler, geniş gözeneklere sahip olduğundan siyah nokta problemini de sıklıkla yaşarlar. Böyle bir cildin nemlendirilmesi sırasında bitkisel bazlı yağ içeren ürünlerin kullanımından kaçınmak gerekir. Çünkü bu tip nemlendiriciler yağlı ciltlere uygun formüle sahip değildir. Özellikle aşırı yağlanmayı tetikler ve cildin sebum dengesi iyice bozulur. Bu durum cildin nefes almasını zorlaştırır. Geniş gözeneklerde biriken kirlerden dolayı akne ve sivilce gibi sorunlar ortaya çıkar. Yağlı ciltlere en uygun nemlendirici seçimi su bazlı formüle sahip kremlerdir. Bu kremlerin içeriğinde yağ söz konusu olmadığı için doğrudan cildin ihtiyacı olan nem su bazlı içerikle sağlanır.

Cilt Tipine Uygun Nemlendirici Seçimi Nasıl Yapılır?
Cilt Tipine Uygun Nemlendirici Seçimi Nasıl Yapılır?

Kuru ciltler için nemlendiriciler

Kuru cilt yapısına sahip kişilerde pullanma, döküntü ve soğuk havalarda kızarıklık gibi cilt sorunları ortaya çıkar. Bu tip ciltlerde nemlendirici kullanımı oldukça önemlidir. Çünkü cildin nemsiz olması dış etkenlere karşı savunmasız kalmasına neden olur. Kuru ciltler için en uygun nemlendiriciler, yağ bazlı kremlerdir. Özellikle avokado ve Hindistan cevizi yağına sahip nemlendiriciler, kuru ciltlerin ihtiyacı olan nemi gün boyu sağlama konusunda etkili olabilir. Bu tip ciltlerde nem tutma kapasitesini arttırmak da önemlidir. Bu nedenle hyaluronik asit içerikli nemlendirici serum sonrasında yağ bazlı nemlendirici kullanımı cildin nem ihtiyacını en iyi şekilde karşılanmasında önemli rol oynar.

Karma ciltler için nemlendiriciler

Karma ciltler, T bölgesi denilen noktanın yağlı diğer bölgelerinse kuru olmasını ifade eden bir cilt tipidir. Özellikle alın tarafında siyah nokta oluşumları ile burun tarafındaki yağlanma gün ışığında çok parlak bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olur. Bu tip bir cilt için en uygun nemlendirici seçeneği su bazlı formüldür. Böylece cildin yağlı olan T bölgesinin iyice yağlanmasını önlenirken diğer bölgelerin de ihtiyacı olan nemin kazanılması sağlanır.

Nemlendiricileri Kullanmadan Önce Neler Yapman Gerekir?

Nemlendirici seçimi kadar nemlendiricilerin doğru kullanımına da önem verilmesinde fayda var. Aksi halde nemlendirici krem etkisini göstermez ve arzu edilen cilt görünümüne kavuşmak oldukça zorlaşır. Bu bakımdan şunlara dikkat etmeniz gerekir:

1.      Nemlendirici öncesi cilt temizliğinizi yapın. Makyajınız varsa bitkisel bazlı sular veya kullandığınız makyaj temizleme ürünleri ile iyice cildinizin temizlendiğinden emin olun.

2.      Çok fazla kullanmak yerine yeteri kadar nemlendirici kremi cildine uygulaman gerekir. Aşırı miktarda krem kullanmak, hepsinin cilt tarafından emileceği anlamına gelmez. Cilt her zaman ihtiyacı kadarını kullanır ve gerisi cildinizde yağlı bir his oluşturur. Bunu önlemek için yeteri kadar nemlendirici kremi masaj yaparak cildinize yedirmeniz gerekir.

3.      Nemlendiriciyi sürdükten sonra birkaç dakika emilmesini bekleyin ve daha sonra uygulamayı düşündüğünüz krem varsa kullanın.

Ne Zaman Nemlendirici Kullanmaya Başlanır?

Nemlendirici kullanımın herhangi bir zamanı söz konusu değil. Olgunluk dönemi girdikten sonra da cilt tipinize uygun nemlendirici kullanımına başlayabilirsiniz. Özellikle cildiniz kuruysa erken dönemde nemlendirici kullanımı daha önemli bir hale gelir. Böylece cildi dış etkenlere karşı korur ve erkenden yıpranmasının önüne geçebilirsiniz.

Aydınlatıcı, kırışıklık azaltıcı ve detoks etkileri ile öne çıkan cilt bakım kremlerini keşfedin!