Image

Cildini Kışa Hazırla: Kışa Özel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Cilt bakımına özen gösteren herkesin kışın bir tık daha cilt bakımına özen göstermeleri gerekir. Özellikle kuru cilt sahibiyseniz muhtemelen soğuk dönemlerde cildiniz iyice kurumaya başlar ve döküntüler yaşamanız kaçınılmaz hale gelir. Solgun, cansız ve mat bir görünüme dönüşen cilt bakasını yeniden canlı bir hale dönüştürmek için kışa özel cilt bakımı tüyolarını bilmenizde fayda var. İşte kışın cilt sağlığını korumanın ve geri kazanmanın en ideal yolları…

1.      Cilt temizliği: Cildinizi nefes aldırın

Cilt bakımı öncesinde kullandığınız malzemelerin faydasını görmeniz için mutlaka cilt temizliğine önem vermelisiniz. Bu aşamada bitkisel bazlı yüz temizleme sularına yönelebilirsiniz. Cilt gözeneklerini açık tutmak ve cildin nefes almasını kolaylaştırmak, mat bir görünümün önüne geçer. Ayrıca nemlendiricinin cilde nüfuz etmesini kolaylaştırır.

2.      Peeling: Ölü ciltten kurtulun

Özellikle kuru cilt yapısına sahip kişilerin cildi ölü deriye müsait. Bu durum kış döneminde iyice artar ve cilt nefes alamaz bir hale gelir. Cilde soluk bir görünümün kazandıran ölü derilerden kurtulmanın en iyi yolu peeling yapmak. Böylece ölü cilt yenisiyle yenilenir ve daha canlı bir görünüm ortaya çıkar. Peeling sonrasında nemlendiricinizi kullanmayı asla ihmal etmeli ve peeling uygulamasını her gün değil haftada bir veya iki kere yapmalısınız. Eğer cildinizin gerçekten çok yağı veya ölü deri üretmeye meyli fazlaysa salisilik asit içeren peeling maskeleri kullanabilirsiniz. Ancak cildiniz hassassa salisilik asit içeren bazı ürünler cildinizde kızarıklık oluşturabilir.

3.      Nemlendirici: Cildinizi yatıştırın

Her mevsim nemlendirici kullanımını önemi büyük. Ancak soğuk havalarda nemlendiriciler sayesinde cildi sakinleştirmek ve esnek bir yapıda tutmak çok daha kolay. Aşırı soğuktan gerilen cilt nemini kaybeder ve bu durum kırışıklıklara da neden olur. Bunu aşmanın yolu formülünde gliserin, aloe vera veya hyaluronik asit içeren nemlendiricileri kullanmak. Eğer cildiniz aşırı yağlıysa su bazlı nemlendiricileri tercih edebilirsiniz.

Cildini Kışa Hazırla: Kışa Özel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Cildini Kışa Hazırla: Kışa Özel Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

4.      Cilt bariyerini güçlendir

Mat ve solgun bir cilde sahipseniz bunu aşmanın yolu cildinizi dıştan beslemek. Özellikle C vitamini, hem cildinizin daha parlak gözükmesine hem de cilt bariyerinin yenilenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kış döneminde cilt bakım malzemeleriniz arasına C vitamini içeren besleyici serumları eklemeyi unutmayın. Ayrıca C vitamini kolajen üretimini de artıran bir özelliğe sahip. Bu cildinizi ince kırışıklıklara karşı korumanıza yardımcı olur.

5.      Kağıt maskeler: Cildini canlandır

Uzak Doğu’daki kadınların vazgeçilmezleri arasında yerini alan kağıt maskeler, son dönemde dünyanın her yerinde kullanılan pratik bir cilt bakım ürünü. Özellikle cildi nemlendirme konusunda öne çıkan kağıt maskeler uygulandıkları andan itibaren cilde canlılık ve parlaklık kazandıran bir özelliğe sahip. Bu nedenle kış döneminde haftada bir, mümkün değilse ayda en az iki defa kağıt maske detoksu yapmanızda fayda var. Özellikle kış döneminde yüzündeki matlıktan şikayetçi olanlar için kağıt maskeler önemli bir kurtarıcı.

6.      Göz çevreni ihmal etme

Cildin için kullandığın gündelik nemlendirici kremler göz çevresi için uygun değildir. Bu nedenle göz çevresine uygun formüller içeren kremleri kullanmaya önem vermelisiniz. Göz çevresinin cildin diğer bölgelerine göre daha hassas olduğunu unutmayın. Bu nedenle en erken kırışmanın yaşandığı bölge cilt çevresidir. Hızlı kurumaya müsait öz çevresinde soğuk havaların da etkisi iyice hassasiyet oluşur. Bu bölgeyi korumak için göz çevresine özel üretilen nemlendiricileri kullanmanız gerekir.

Kışın Dudak Bakımı Nasıl Yapılır?

Soğuk havaların ve rüzgarın etkisiyle en çok zarar gören bölgelerden biri de dudaklar. Aşırı çatlama sonucunda konuşmanın bile zorlaştığı dönemler yaşamanız mümkün. Bu bölgenin nemli tutulması için özel olarak üretilen dudak balmlarını bakım rutininize eklemeniz yeterli. Ayrıca açık havaya çıktığınız zaman atkı veya boyunluk ile dudaklarınızı kapayacak şekilde rüzgara karşı önlem almaya da dikkat etmelisiniz.

Kışın Dolgun Bir Cilde Nasıl Sahip Olunur?

Kış döneminde en önemli cilt problemlerinden biri sönük ve kuru bir cilt yapısının ortaya çıkması. Bunda soğuk nedeniyle kuruyan cildin nemini kaybetmesinin etkisi büyük. Ayrıca kapalı ortamlardaki peteklerin havayı iyice kurutması da cilt yapısının bozulmasına etki ediyor. Bu nedenle mümkünse evinizde hava nemlendirici cihazı kullanmanız gerekir. Bu mümkün değilse cildiniz için uygun nemlendirici ürünlere yönelmek. Özellikle dolgunluk oluşturan hyaluronik asit içerikli serumları ve nemlendiricileri birlikte kullanmanızda fayda var. Ek olarak kışın tükettiğiniz su miktarını da arttırmanız gerekir.

Kışın cilt bakımını dışarıdan birtakım cilt bakım ürünleri ile desteklemek yetmeyebilir. Ayrıca bol su tüketerek içten de cildinizi desteklemelisiniz. Özellikle C vitamini içerikli meyve ve sebze tüketimine önem verebilirsiniz. Eğer spor yapan biriyseniz daha fazla nem kaybı yaşama ihtimaliniz var. Kaybettiğiniz nemi dengelemek için spor anında ve sonrasında su tüketmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca soğuk dönemlerde sıcak suyla alınan duşlar nedeniyle cildimizde kuruma gerçekleşir. Bu yüzden banyo sonrasında cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmemeye özen göstermelisiniz.