Image

Buğday Proteini Saçı Nasıl Güçlendirir?

Vücudun temel yapı taşlarından biri olan protein saç, tırnak ve cilt yapısını doğrudan etkileyen bir özelliğe sahip. Yeterli miktarda protein almadığınız zaman mat ve cansız saçlardan dolayı yakınmanız mümkün. Son dönemde saç bakımında önemli bir protein türü ön planda: Lektin veya buğday proteini… Peki buğday proteini nedir, saça faydaları nelerdir? Tüm detayları ile yazımızda.

Buğday Proteini Nedir?

Buğdayın temel yapısında mevcut olan lektin birden fazla protein tarafından oluşturulan kompleks bir protein zinciri. Bu sayede buğdayı dıştan gelen zararlı etkilere karşı koruyan ve bitkinin sağlıklı şekilde büyümesini sağlayan etkiye sahip. Bunun saçla ilgisiyse oldukça önemli. Çünkü saç için de proteinin önemi büyük. Her bir saç teli lif ve proteinlerden oluşur. Bu doğal ve güçlü yapı zamanla hasara uğrar ve saçta cansız bir görünüm ortaya çıkabilir. Özellikle şekillendiriciler, saç boyaları, aşırı kimyasal madde içeren şampuanlar, saç yapısının bozulmasına neden olur. Bunların yol açtığı hasarı onarmak için hidrolize buğday proteini saç bakım ürünlerinin olmazsa olmazları arasında yer almaya başladı.

Buğday Proteini Saça Faydaları Nelerdir?

Buğdayın dayanıklı ve esnek bir yapıya sahip olmasında oldukça etkili olan lektinler, saç için de benzeri bir etki gösterir. Bu noktada buğday proteinini öne çıkaran avantaj, suda hızlıca çözülebilen yapıya sahip olmasıdır. Böylece lektin içeriğindeki aminoasitler hemen saça tutunur ve yüzey dokularınca emilir. Bu döngü saçın hızlı şekilde beslenmesinde oldukça etkilidir.

1.      Aşırı yıpranmış saçların en önemli belirtisi ışıltısını kaybetmiş saç şeklidir. Buğday proteini, kısa sürede saçlara gücünü geri kazandırır ve daha canlı bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur.

2.      Saçlardaki hasarı onarır ve saçların esneklik kazanmasında etkilidir.

3.      Koparak yaşanan saç kayıplarının önüne geçer. Daha dayanıklı saç tellerine sahip olmanıza yardımcı olur.

4.      Saç derisini besler. Saçların köklerden uca kadar güçlenmesini sağlar.

5.      Daha dolgun ve hacimli saç şekline sahip olmanızda etkili olur.

Ayrıca buğday proteini suda hızlı çözülür ve nem tutucu özelliği sayesinde saçların nem ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Özelikle permalı veya kimyasal işlemden dolayı aşırı yıpranmış saçlar için buğday proteini saç hasarını onarmanın en iyi yöntemidir. Bununla birlikte, kıvırcık saça sahip kişilerde sıklıkla yaşanan matlık ve kuruluk gibi problemler için buğday proteini içeren şampuanlar ideal saç bakımı için önem ifade eder.

Buğday Proteini Nasıl Kullanılır?

Buğday proteininden en iyi şekilde yararlanmak için hidrolize haldeki buğday protein ürünlerini tercih etmeniz gerekir. Buğday proteini fazla kullanılması halinde saçı ağırlaştırıcı etkileri söz konusu olabilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından formüle edilen ürünleri tercih etmekte fayda var. Böylece saçınızı güvenli oranda buğday proteini ile besler ve onun güçlendirici etkilerinden yararlanabilirsiniz. Bu bakımdan öne çıkan buğday proteini destekli saç bakım ürünleri arasında şampuanlar ve serumlar var. Ayrıca buğday proteini etkilerini güçlendirmek için pirinç proteini ile de kullanabilirsiniz.

Buğday Proteini Sakallar için Kullanılır Mı?

Erkeklerin olmazsa olmazı sakallar, adete onların makyajı gibi. Bu nedenle bakımları oldukça önemli. Gür ve parlak sakallara sahip olmak için buğday proteini elbette iyi neticeler almanızı sağlar. Ayrıca sakalda kullanımını kolaylaştırmak için buğday özü yağını kullanabilirsiniz. Bu yağ içerisinde de kompleks haldeki lektinler yer alır. Sakala düzenli şekilde uygulandığı zaman daha hacimli, parlak ve güçlü sakallara sahip olmanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte hacimsiz kaşlara sahip olanlar için de buğday özü yağı kullanmaları fayda sağlar. Ancak göze yakın bri nokta olduğundan kullanımında dikkat etmeniz gerekir. Bir pamuk yardımıyla az miktarda buğday özü yağını kaşınıza sürmeniz yeterlidir. Bu noktada yağın gözünüze akmaması için az miktarda kullanımı önemli.

Saçları Güçlendirmenin Diğer Yolları

Buğday proteini içeren saç bakım ürünlerinin yanı sıra güçlü saçlar için yapman gereken bazı şeyler daha var. Özellikle beslenme konusunda kendinize oldukça dikkat etmeniz gerekir. C ve E vitamini içeren besinlerle saçların ihtiyacı olan antioksidan ihtiyacını karşılayabilir ve vücudunda kolajen üretimini artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca saç bakım ürünlerinde C ve E vitaminine yer veren bakım şampuanları ile dıştan da saçının ihtiyacı olan vitaminlerin karşılanmasını sağlayabilirsiniz.

Saç için en önemli vitaminlerden biri de biotin. Hem saç köklerini güçlendirir hem de dökülmelere karşı saçları korur. Ayrıca kendini yenilene saç hücrelerinin daha hızlı gelişmesini sağlar. Güçlü şekilde büyüyen saç telleri daha kalın ve esnek bir yapıya sahip olduğundan hacimli saç görünümüne kavuşmanıza etki eder. Bununla birlikte saçlarınızı düzenli bir şekilde kestirmek de kırıklardan kurtulmanın bir yolu. Bu sayede saçlar kendilerini daha hızlı onarır ve yeniler.

E ve C vitamini başta olmak üzere çeşitli bitkisel bazlı yağlarla güçlendirilen formüle sahip saç bakım ürünleri ile hacimli saçlara kavuşun!