Image

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin diş çıkartma süreçleri zorlu ve bazen de aşırı huzursuzluk yaratan durumlara neden olabilir. Bu dönemin ne zaman yaşandığını net bir şekilde söylemek de mümkün değil. Ama her bebekte ilk 6 aylık dönem içerisinde diş çıkarma süreci görülür. Bazılarında dört aydan önce bazı bebeklerdeyse 12 aylık dönemden sonra diş çıkarma süreci başlayabilir. Süt dişlerin tamamı 3 yaşında tamamlanmış olur. Diş çıkarma dönemi annelerin en çok zorlandığı dönem. Bu dönem ne zaman başlar ve nelere dikkat edilmesi gerekir? Tüm detaylar yazı dizimizde.

Diş Çıkarma Dönemi Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde diş çıkarma dönemi farklılık gösterse de çoğu bebekte 6.aydan itibaren süt dişlerine kavuşmaya başlar. Bazı bebeklerde daha erken dönemde başlayan diş çıkama süreci daha geç döneme de ulaşabilir. Diş çıkarmada gecikmenin olması halinde herhangi bir gelişim bozukluğundan şüphe edilmesi doğru değildir. Ayrıca bebeklerde 3.aydan itibaren ağzı keşfetme dönemi başlar. Bu süreçte sürekli ağza bir şeyleri götürme eğiliminde olan bebeğin ağız salyaları da fazlalaşır. Bunlar, diş çıkartma belirtileri değildir.

Genel olarak ilk çıkmaya başlayan dişler, alt ön kesici dişlerdir. Daha sonra diğerleri çıkmaya başlar ve azı dişler en son oluşur. 3 yaşında 20 adetlik süt dişlerin hepsi çıkmış olur. Altıncı ayda diş çıkarmaya başlayan bir bebek, altı ay sonra yaklaşık dört adetlik dişe sahip olur. Diş çıkarma sürecinde kız ve erkeklerde bir farklılığın olduğu gözlemlenen sonuçlar arasında. Kız çocuklar, erkeklere göre daha hızlı diş çıkarma dönemi geçirir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Her bebekte diş çıkarma belirtilerinde farklılıklar söz konusu olabilir. Ancak temel olarak ortaya çıkan diş çıkarma belirtileri şöyle:

1.      Aşırı huzursuz hallerin yaşanması

2.      Geceleri sürekli tekrar eden sık uyanmalar

3.      İştahta kesilmeler

4.      Dışkıda ortaya çıkan yumuşama

5.      Ateşlenme

6.      Ağrılar

7.      Şişmiş diş eti

8.      Kırmızıya dönen yanaklar

9.      Diş etinde kızarıklık

10.   Bir şeyler çiğneme eğilimi göstermesi

11.   Ağız çevresinde oluşan döküntüler

Diş Çıkarma Sürecinde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Bazı bebekler için diş çıkarma süreci sancılı geçer. Oldukça huzursuz olur ve bu durum anne babayı da kötü yönde etkiler. Bebeğinizin yaşadığı ağrıları hafifletmeninse yollarına başvurmanız gerekir. Bu süreçte yapılanlar arasında diş masajı ön planda. Ellerinizi iyice yıkadıktan sonra bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilir, onun rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca temiz ve yeteri kadar sıcaklıkta bir bezi diş etlerine hafifçe baskı yaparak da kullanabilirsiniz. Bazı elma gibi meyveleri kemirmesi için bebeğinize verebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? 
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir? 

Diş çıkarma döneminde anneleri en çok endişelendiren konuysa ateşlenme. Aslında bebeğin ateşindeki yükselme diş çıkarma döneminde görülen doğal bir tepki. Ancak yine de bebeğinizin ateşini düzenli takip etmenizde fayda var. Eğer ateş 38 derecenin üzerine çıkarsa bebeğin hemen doktora götürülmesi gerekir.

Diş çıkarma süreci yaklaşık 8 gün sürebilir. Bir diş çıkmaya başladığında belirtileri 4 gün önceden kendini gösterir. En önemli ve ilk belirti, diş etindeki kabarma ve kızarmadır. Bu durum gözlemlendikten yaklaşık 4 gün sonra diş ortaya çıkar. Bebeğin ağrıları geçer ve yeniden sakin ve huzurlu olmaya başlar.

Diş kayışı kullanmak faydalı mı?

Diş çıkarma sürecinde bebeğinizin rahatlamasını sağlayacak en iyi çözümlerden biri de diş kayışlarıdır. Diş çıkartma dönemini rahat ve huzurlu şekilde atlatmanızı sağlayacak diş kayışları, bebeğin bir şeyleri kemirme ihtiyacını pratik şekilde karşılar. Böylece hem dişlerine masaj yapar hem de o bölgedeki kaşıntıyı alır. Bebeğin huzurlu olmasını sağlar. Diş kayışı seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalar da var. Ürünün kaliteli olması ve hiçbir şekilde bebeğin sağlığına zarar verici içeriğe sahip olmaması gerekir.

Bazı diş kayışı ürünleri içerisinde sıvılar olabilir. Bu sıvılar, diş kamışını soğuk tutarak diş etlerindeki hassasiyetin yatışmasını sağlamaya yardımcı olur. Ancak ürün kalitesinden emin olunmadığı zaman sıvı içerikli diş kamışlarından uzak durmakta fayda var. Çünkü kamışın yırtılma ve patlama riski söz konusu olabilir. Bu da sıvının bebeğiniz tarafından yutulması anlamına gelir. Bazı şiddetli ağrı durumlarında sıvı içerikli diş kamışları daha avantajlı olabilir. Bu durumda ürün kalitesinden emin olmaya özen gösterin. Ayrıca diş kamışında parçalanma ve kopma riski de tehlike yaratabilir. Bu nedenle birinci sınıf kaliteli diş kamışlarına yönelmek en doğru tercihtir. Bu bakımdan silikon diş kamışları en uygun aparatlar arasında. 

Diş çıkarma belirtileri döneminde bebeğinizin yaşadığı ağrıları hafifletmeye yardımcı silikon diş kamışı ile süreci daha kolay atlatın!